Међународни дан борбе против ХИВ/AIDS-a

И ове године, наша школа са сарадницима обележила је Светски дан борбе против сиде. Наши ученици, одељења III-1 и III-3 су под менторством својих наставница Весне Ралић, Бојане Ђурић, Иване Илић и Милице Марковић суграђанима делили здравствено-васпитни материјал и упознали их са мерама превенције настанка инфекције ХИВ вирусом.

🔸ХИВ је скраћеница која означава хумани имунодефицијентни вирус или вирус хумане имунодефицијенције. Сида је последњи и најтежи стадијум ХИВ инфекције.

🌍У Србији је од 1989. године до краја 2003. регистровано укупно 1807 ХИВ позитивних, од којих је 1188 оболело од сиде, а 845 умрло.

❗1 ОД 7 ОСОБА НЕ ЗНА ЗА ХИВ❗

🩸 Путеви преношења ХИВ инфекције:
~ Директним унишењем крви заражене особу у незаражен организам🩸
~Незаштићеним сексуалним контактом са зараженом особом
~Са заражене мајке на дете, током трудноће, породођаја или дојења🤱🏻
ХИВ се НЕ МОЖЕ пренети обичним социјалним контактом, преко хране, воде и инсеката.

Како имуни систем почиње да слаби, тако долази и то првих симптома болести. У почетку, симптоми су благи, а како имунски систем све више пропада и симптоми се погоршавају и постају све тежи. Први симптоми су налик на прехладу или мононуклеозу који нестају након месец дана. Најчешћи симптоми су: сув кашаљ, понављане температуре, ноћно презнојавање, необјашњив и дуготрајан умор, упала плућа…

AIDS је крајњи и најтежи стадиум ХИВ инфекције који је узрокован тешким оштећењем имуног система.

💊Лечење је препоручљиво свим особа са ХИВ инфекцијом. То представља узимање комбинације антиретровирусних лекова. Они спречавају размножавање вируса и омогућавају имуном систему да ојача и да се бори са инфекцијом.

🔸Пошто не постоји вакцина против ХИВ-а, једини начин превенције је коришћење презерватива током сексуалног контакта и одговорно понашање.